SV Urk
Vormtweg 7D
8321 NC Urk

facebook

twitter

youtube


Historie SV Urk

Op 29 juli 1940 vond de officiële oprichting plaats van de Sportvereniging Urk. De huidige club is ontstaan uit een samengaan van twee plaatselijke voetbalverenigingen, U.S.V. (opgericht 16-09-1932) en S.G.O. (opgericht 01-03-1933). Op 1 maart 1940 werd besloten dat beide clubs zouden fuseren, en zodoende ontstond de Sportvereniging Urk. Naast voetbal heeft s.v.Urk ook een tijdlang een volleybal- en gymnastiekafdeling binnen de vereniging gehad. Beide afdelingen zijn echter al weer heel lang zelfstandige verenigingen.

In de beginjaren speelde de Sportvereniging Urk op wisselende lokaties. Op 31 augustus 1957 werd het Wilhelmina-Sportpark in gebruik genomen. Daar speelde Urk tot en met het seizoen 1982-1983. Op 16 april 1983 werd de laatste wedstrijd gespeeld op het Wilhelmina-Sportpark, en verhuisde de hele vereniging naar Sportpark "De Vormt". Daar is in de loop der jaren, vooral door de inzet van heel veel vrijwilligers, een schitterend voetbalcomplex ontstaan.

Het eerste elftal deed voor het eerst mee aan de competitie in het seizoen 1947-1948. De club was toen ingedeeld in de eerste klasse A van de afdeling Zwolle. Tien jaar later kon het eerste kampioenschap worden begroet. In het seizoen 1956-1957 werd Urk kampioen en promoveerde het naar de vierde klasse B. Urk deed goed mee, en werd in zijn tweede seizoen al kampioen, waardoor de stap naar de derde klasse werd gezet. Dat was in eerste instantie van korte duur. Degradatie volgde aan het eind van het seizoen 1957-1958. In 1962 werd Urk opnieuw kampioen van de vierde klasse, terwijl een jaar later het kampioenschap van de derde klasse werd gevierd. Hierdoor speelde Urk vanaf het seizoen 1963-1964 in de tweede klasse, wat toen het hoogst haalbare was. Urk wist zich op dat niveau te handhaven tot en met het seizoen 1975-1976. In dat seizoen keerde Urk helaas weer terug naar de derde klasse. Opnieuw voor een korte tijd, omdat aan het eind van het seizoen 1977-1978 weer een kampioenschap kon worden gevierd.

Het waren wat "heen en weer jaren", want drie seizoenen later degradeerde Urk opnieuw naar de derde klasse, om in het seizoen 1984-1985 opnieuw te promoveren naar de tweede klasse. Niet alleen omdat Urk promoveerde was het een prachtig seizoen. Na een lange reeks van wedstrijden, schopte de ploeg het tot de landelijke bekerfinale, waarin op dramatische wijze werd verloren van zondag eersteklasse Limburgia. Door dit resultaat mocht Urk wel meedoen aan het 'grote' bekertoernooi, waar het in de eerste ronde werd uitgeschakeld door AZ'67.

In 1990 promoveerde Urk uiteindelijk naar het hoogste niveau. Na een aantal gewenningsjaren moest de club zelfs aan het einde van het seizoen 1992-1993 tegen Heerenveense Boys in een promotie-degradatiewedstrijd het vege lijf redden. Urk werd in het seizoen 1995-1996 voor het eerst kampioen van de hoogste klasse in het zaterdagvoetbal. In de strijd om de algehele zaterdagtitel moest Urk het afleggen tegen Scheveningen. In de drie daaropvolgende seizoenen legde de club respectievelijk beslag op een tweede, derde en tweede plaats, om in het seizoen 1999-2000 wederom beslag te leggen op de titel.Urk haalde een record aantal punten van 65 en wist 85 keer het doel van de tegenstander te vinden. (Beide zijn een hoofdklasserecord) Ook de twintig overwinningen is een gedeeld hoofdklasserecord.

In de strijd om de zaterdagtitel moest Urk in de allerlaatste wedstrijd de eer laten aan Katwijk.

De daaropvolgende seizoenen moest Urk langzamerhand wat terrein prijsgeven op de top van het zaterdagvoetbal, om tenslotte in 2007 te degraderen naar de 1e Klasse. De bewuste keuze om te kiezen voor Eigen Jeugd en om niet over te gaan tot betaling van spelers is mede een oorzaak van het stapje terug. Uiteindelijk duurde "het stapje terug" vier seizoenen, want in het seizoen 2010-2011 werd Urk met een straatlengte voorsprong kampioen van de 1e Klasse E, en keerde daarmee weer terug in de Hoofdklasse. Helaas moest een seizoen later het herwonnen terrein alweer teruggegeven worden.
Twee seizoen verder, was Urk weer terug in de Hoofdklasse, toen het in het seizoen 2013-2014 opnieuw met grote voorsprong kampioen werd van de 1e Klasse E.

Meer in deze categorie: « Verzorging Exclusieve leden »