SV Urk
Vormtweg 7D
8321 NC Urk

facebook

twitter

youtube


In memoriam: “De Jeep”

Het begon in wijk 8-nummer 29. Een oude Urker woning in de Oranjebuurt, ook wel Tuindorp genoemd. De binnenkomst sprak meteen aan want de voordeur was gemaakt door ome Willem Schraal, beter bekend als Klein Willem. En als die wat maakt, dan is het voor het leven. Het zal eind jaren zestig zijn geweest, toen ik mijn eerste stappen daar zetten. Door de vriendschap met broer Wim en later met de rest van het de familie, was ik een welkome gast geworden in huize “Derkien van de 35”

Het draaide in die tijd al om voetbal met de drie gebroeders Jaap, Johannes en Wim. Alle drie visserman en van huis uit al aangesproken met de bijnaam “Jeep, Joop en Wimpien” en dat is al die jaren zo gebleven.

Zaterdagavond in de latere uren gingen wij steevast naar de ruime slaapkamer van de jongens en dronken er nog wat, napratend over voetbal en wat nog meer. De Jeep kwam dan later binnen en vertelde een keer dat hij theorie moest leren voor het rijbewijs. Ondertussen kroop hij de bedstee in en vol goede moed nam hij zijn theorieboek mee het bed in. Hij vertelde er vooraf gekscherend bij dat als hij een nacht had geslapen op dat boekje, dan wist hij de regels de volgende dag ook wel. Maar gaandeweg de discussie werd het boekje onder het kussen geschoven en nam hij deel aan het gesprek en viel hij in slaap.

Zijn mooiste doelpunt dateert uit 1978. Nederland had een WK gespeeld, waarbij Arie Haan een doelpunt vanaf zowat de middellijn scoorde. Jaap speelde bij het toenmalige “Toyota’ en scoorde ook zowat vanaf de middellijn in het doel van ik dacht Rooze Boys. Wij dachten dat het een voorzet was, maar Jaap hield stellig vol dat het een bewust schot op doel was, de naam “Jeep Haan: was geboren.

Een ander moment van blijvende herinnering aan Jaap was zijn dienstplicht. Hij stond in het weekend op wacht bij de kazerne poort, een machinepistool UZI om de nek dragend en de patronen los in de broekzak. Hij vond het maar niks, als de Russen zouden komen, dan moest hij roepen: Stop, eerst mijn patronen een voor een in de houder en dan laden en dan kon hij de aanstormende Russen van repliek dienen.

Nadat hij stopte met vissen heeft Jaap zich dienend ingezet voor de maatschappij. Daar waar hij het kon, was hij behulpzaam aanwezig. Jarenlang was de jeep als trainer verbonden aan het G-voetbal. Met de volle inzet heeft hij naar vermogen zijn visie toegepast en fanatiek als hij was, hij wilde graag bij het sterkste team de coach zijn.

Binnen Sv Urk heeft hij vele uren rondgebracht. Als trouwe vrijwilliger bij de onderhoudsgroep, als vader van spelers bij de club en trouwe supporter bij het eerste elftal. Hij had een eigen mening en die ventileerde hij daar waar maar kon. De meeste gesprekken waren welk voorzien van een vrolijke noot. Aan humor ontbrak het hem niet.

Kortom, voetbal heeft zijn leven lang een centrale plaats ingenomen, totdat zijn ziekte hier een einde aan maakte. We wensen Janneke, de kinderen en kleinkinderen, maar ook de familie Romkes veel sterkte toe bij dit verlies.

J.J. Hakvoort, Secretarias Sv Urk

Agenda

vrijdag 19 okt 2018 - 17:00 uur
DB Overleg
zaterdag 20 okt 2018 - 14:30 uur
Excelsior'31 - Urk 1
maandag 22 okt 2018 - 19:30 uur
AB-vergadering
zaterdag 27 okt 2018 - 15:00 uur
Urk 1 - Flevo Boys
maandag 29 okt 2018 - 19:30 uur
PR&M Overleg

SV Urk TV


SV URK - BERKUM 13-10-2018

SVU - Deto