SV Urk
Vormtweg 7D
8321 NC Urk

facebook

twitter

youtube


Urk - Roda JC: in meerdere opzichten een lot uit de loterij

Het is algemeen bekend dat bekervoetbal een loterij is. Ondanks het gegeven dat bepaalde teams later instromen, het bepalen van de tegenstander voor de volgende ronde is onwillekeurig en wordt bij lot bepaald. Dat geldt voor het bekervoetbal op districtsniveau, maar ook de landelijke TOTO KNVB beker. En juist dat gegeven maakt bekervoetbal zo mooi voor het publiek. Elke wedstrijd is een finale, zo omschrijft TOTO KNVB het. De tegenstander kan uit alle hoeken van Nederland komen en ook uit- of thuisspelen wordt bij toeval bepaald. Dat Sv Urk in deze landelijke bekerronde de voormalige eredivisionist Roda JC treft, is dus ‘een lot uit de loterij’.

Maar als je de bak met tegenstanders inde tweede ronde bekijkt dan had het veel slechter kunnen uitpakken voor Sv Urk. Een verre uitwedstrijd bijvoorbeeld of een team uit de Eredivisie. Er konden veel aansprekende teams uit koker komen, die voor Sv Urk bij voorbaat al als verloren beschouwd konden worden. De kans op een gelijkwaardige tegenstander was miniem, omdat er na de eerste ronde nog maar 1 hoofdklasser Groene Ster uit Heerlerheide (speelt thuis tegen Sc Heerenveen) in de bak was overgebleven. Nu spelen we lekker thuis voor eigen publiek en vooral geen lange reistijden eromheen.

Een lot uit de loterij, dat geldt ook voor Roda JC. Ook voor hun had een tegenstander uit de top drie van Nederland zo maar gekund en wat een onbegonnen klus was geweest. Nu zal men onbewust denken dat Sv Urk maar een nietige tegenstander is uit de Zaterdag hoofdklasse. De gedachte van onderschatting, die ondanks hun professionaliteit voor de hand ligt. Weliswaar is Roda een ervaren profclub, maar de resultaten van de laatste weken zijn niet groots te noemen.

Maar Sv Urk. De fiere koploper uit de hoofdklasse heeft bewezen dat sterke obstakels geëlimineerd kunnen worden, zowel in competitie verband als in de aanloop dat deze bekerronde. Op onverzettelijkheid en inzet en op karakter. En laat daar nou juist het keerpunt zitten voor deze wedstrijd. Met die eigenschappen kan Roda JC een lot uit de loterij worden. Dat blijkt ook wel een beetje uit de reacties van het Urker voetbalpubliek. Je kan daaruit destilleren dat er toch nog een sprankje hoop bestaat.

Echter er ontbreekt nog een cruciaal punt om dit tot een compleet geheel te maken. Het thuispubliek. Wanneer sportpark De Vormt tot de nok gevuld is met Sv Urk aanhang om de mannen van Richard Karrenbelt en Klaas Hessel Kapitein tot het uiterste te laten motiveren, dan kan het nog heel mooi avondje worden op dinsdag 30 oktober a.s.

Dat zal niet vaak voorkomen, dat blijkt wel uit de voetbalhistorie. Maar als dat zou gebeuren, ja dat is ook een lot uit de loterij. U bent er toch ook bij.
JJH