SV Urk
Vormtweg 7D
8321 NC Urk

facebook

twitter

youtube


Sv Urk verhoogd leeftijd scouten van jonge spelers

Het is een maatschappelijke trend dat voetbaltalent op steeds jongere leeftijd wordt gescout. In den lande zijn er al meerdere voetbalverenigingen, die dit onderkennen en die de minimumleeftijd waarop jeugdspelers van hun club gescout mogen worden, verhogen. Ook Sportvereniging Urk heeft inmiddels de indruk, dat de leeftijdsgrens waarop onze jeugdspelers worden gescout, tot ruim beneden de tien jaar is gedaald. Als Algemeen Bestuur en Technische Commissie van Sportvereniging Urk hebben wij over dit onderwerp een standpunt ingenomen.

Binnen de hedendaagse prestatiemaatschappij staat op jeugdige leeftijd al veel in het teken van presteren, scoren, winnen of verliezen. Iets dat niet altijd ten goede komt aan de ontwikkeling van het kind. Bij Sportvereniging Urk zijn van we mening, dat een jong kind op kinderlijke wijze plezier moet kunnen beleven aan het sporten met leeftijdsgenootjes. Binnen onze voetbalvereniging moet het jonge kind zich kunnen ontwikkelen in een opleidingsklimaat waar minder de nadruk ligt op prestatie, winnen, verliezen, geselecteerd worden of afvallen. Voetballen bij SV Urk betekent dat er binnen de allerjongste leeftijdscategorieën extra aandacht en ruimte is voor ontwikkeling. Zowel ontwikkeling als kind, maar ook ontwikkeling als voetballer. Dat laatste is uiteindelijk het doel van onze jeugdopleiding.

Bovenstaand uitgangspunt heeft geleid tot een aanpassing in ons opleidingsmodel voor de jongste jeugd. Dit met als resultaat dat Sportvereniging Urk beneden de leeftijd van tien jaar, géén selectiebeleid meer voert. Tot de leeftijd van tien jaar krijgt een grotere groep jonge voetballertjes, gedurende een aantal extra jaren, de kans zich te ontwikkelen. Het ene voetballertje ontwikkelt zich nu eenmaal sneller dan het andere. Dit is gedreven vanuit het geloof dat een bredere opleiding als basis, mits van voldoende kwaliteit, uiteindelijk leidt tot meer goede voetballers. Iets dat past binnen de visie van Sportvereniging Urk, namelijk het spelen met spelers vanuit eigen kweek. De nadruk op de prestatie en het winnen, wordt pas op latere leeftijd onderdeel van de jeugdopleiding.

Bij Sportvereniging Urk zijn we van mening dat de overstap naar een Betaald Voetbalorganisatie (BVO) op té jonge leeftijd niet past binnen bovenstaande visie op het opleiden en ontwikkelen van jonge voetballertjes. We zijn ons ervan bewust dat de beslissing al dan niet over te stappen naar een BVO bij de ouders van het betrokken kind ligt. Middels communicatie van onze visie richting ouders en het aangepaste selectiebeleid tot tien jaar, voeren we als Sportvereniging Urk een ontmoedigingsbeleid.

Voor eventuele vragen of reactie van uw kant kunt u contact opnemen met onze Hoofd Opleiding (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).
Algemeen Bestuur Sportvereniging Urk