SV Urk
Vormtweg 7D
8321 NC Urk

facebook

twitter

youtube


Urk E5 najaar kampioen in de 2e klasse

 

Het befaamde, talentvolle E 5 nog steeds op koers.

 

 • Olympia 28 - Urk E5
 • Urk E5 - Emmeloord E2
 • Bant E1 -Urk E5
 • Urk E5 - Kuinre E1
 • Urk E5 - S.V.M. E2
 • Desz E3 - Urk E5

 •  

   

  Olympia'28 E 3 - Urk E 5 (0 - 3) 2 - 9
  In een spectaculaire wedstrijd heeft E 5 er geen twijfel over laten bestaan wie het beste team deze middag was. De miezerige omstandigheden deerden het gemotiveerde E 5 niet om meteen fel van leer te trekken. E 5 was werkelijk heer en meester. Liet dit Olympia als het ware alle hoeken van het slechte veld zien. Het duurde dan ook niet lang dat E 5 de score opende door, wie anders, Johannes van Veen en een tiental minuten later was het Albert Keuter de 0 - 2 maakte. E 5 heerste en enkele minuten voor het rustsignaal maakte wederom Johannes van Veen de 0 - 3.
  Na rust werd er een furieus Olympia verwacht om er in ieder geval nog iets van te maken, maar niets was minder waar. het was allemaal Urk E 5 wat de klok sloeg. Het scoren ging gewoon door en van de tweede helft werd een formaliteit gemaakt. Het scoren van doelpunten ging gestaag door. Men liet Olympia tussendoor voor de statistieken zelfs twee keer scoren bij de stand van 0 - 5 en bij de stand van 1 - 7. De overige doelpunten van het klasse E 5 werden respectievelijk gemaakt door Albert Keuter 0 - 4, Robin van de Berg de 0 - 5, daarna Johannes van Veen de 1 - 6. Even een adempauze om daarna weer keihard toe te slaan. Toen was het de beurt aan Jan Teunis Bosma om de 1 - 7 aan te laten tekenen. Na de 2 - 7 was het slotoffensief weer voor Urk E 5. Daniël van de Berg was de maker van de 2 - 8 en Albert Keuter de 2 - 9.
  Man van de wedstrijd ongetwijfeld terrier Jan Teunis Bosma.

  Urk E 5 - Emmeloord E 2 (6 - 0) 15 - 1
  Ook nu weer een grandioze wedstrijd van het succesvolle E 5 team van s.v.Urk
  Vanaf het eerste fluitsignaal van de inmiddels zeer bekende Björn Jelies heeft men laten zien wat men in huis had. Het arme Emmeloord E 2 werd volledig zoek gespeeld. E 5 dartelde heel gemakkelijk naar een overtuigende 6 - 0 ruststand door doelpunten van Johannes van Veen twee, Jan Teunis Bosma, Robin van de Berg, Andries Kaptijn twee keer.
  Na rust een zelfde spelbeeld, een freewheelend E 5 dat rustig de voorsprong uitbouwde naar 15 - 1 door doelpunten van Daniël van de Berg twee keer, Henk Jelies twee keer, Albert Keuter twee keer, Henri Visser één keer en Johannes van Veen één keer en Robin van de Berg één keer. Bij de stand van 7 - 0 liet met Emmeloord de eer redden door de 7 - 1 te laten maken. Emmeloord kon en mocht zeer verdrietig huiswaarts keren. Man van de wedstrijd was deze keer Robin van de Berg!

  Bant E 1 - Urk E 5 (4 - 0) 9 - 7
  Deze Kraker was al een aantal weken tegemoet gezien. Er werd over niets anders meer gesproken. Dit zou de wedstrijd gaan worden met: "erop of eronder". Spelers, leiders, coaches, trainers, vaders en moeders, bêbe's en bessies, opa's en oma's, tot op het bot gemotiveerd.
  Zelfs waarnemers van de KNVB waren ingeseind dat deze wedstrijd van cruciaal belang was, voor het behalen van het kampioensschap. Er stond dus veel op het spel.
  Bij het betreden van het veld in Bant werd er wel even vreemd opgekeken of de juiste tegenstander wel op het veld stond. Het leek wel een uit de kluiten gewassen D-elftal. E 5 was in ieder geval danig onder de indruk van deze tegenstander. het was snel te merken dat E 5 zichzelf niet was en dat bleek ook wel want dit fysiek sterke Bant overblufte E 5 volledig. Speelde fysiek, gooiden vanaf het eerste fluitsignaal de beuk erin. Eerste aanval meteen de 1 - 0. Een enorme dreun. De klap dreunde nog na en bij de rust stond E 5 met 4 -0 achter. Er moest dus de tweede helft wat gebeuren. Trainer Jacob Maarten van Gaal en Leider Tiemen Koeman keken de spelers even aan en dat liet aan duidelijkheid niets te wensen over.
  En er dient gezegd te worden dat het een echte wedstrijd is geworden. Een getergd E 5 greep het initatief , Bant werd overklast met de rug tegen de muur gezet. E 5 maakte het spel en met de regelmaat van de klok werd de stand omgebogen. Allereerst was daar deze middag ongrijpbare Daniël van de Berg die het eerste doepunt maakte voor zijn team. Bant wankelde maar bleef loeren op de counter, en als je als team alles op de aanval gooit valt er wel eens een gaatje en daar profiteerde Bant optimaal van. Maar E 5 ging door Henri Visser zorgde voor doelpunt twee, Robin van de Berg doelpunt drie, Johannes van Veen doelpunt vier. Er stond een stand van 5 - 4 op het bord en E 5 rook zijn kans. In plaats van de gelijkmaker viel de 6 - 4, E 5 weer de 6 - 5 door Daniël van de Berg, Bant de 7 - 5, Albert Keuter de 7 - 6. E 5 de betere ploeg maar ook nu weer in het mes bij een uitval 8 - 6. Toch weer E 5 met een juweel van een doelpunt de 8 - 7 door Robin van de Berg. De gelijkmaker hing in de lucht, met nog enkele minuten te spelen werd de onnavolgbare Henk Jelies uit de wedstrijd geschoffeld, dat mocht en kon allemaal in deze thriller. Niets ten nadele van de overigens goed leidende scheidsrechter, maar de bal had op de stip gemoeten. Helaas en net toen men de gelijkmaker wilde scoren een verdwaalde bal die verkeerd werd beoordeeld door de verdediging werd E 5 fataal, 9 - 7. Er werd niet meer afgetrapt. Een overwinning voor een team dat er absoluut geen recht op had. natuurlijk een zeer zware teleurstelling voor een zeer goed team dat de tweede helft heeft gevochten voor wat het waard was.
  Wat kan voetbal dan voetbal dan ook onrechtvaardig zijn.
  Man van de wedstrijd onbetwist de ongrijpbare Daniël van de Berg.

   

  Urk E 5 - Kuinre E 1 Bekerwedstrijd: (8 - 1) 12 - 3
  Onder ideale weersomstandigheden, prima bespeelbaar veld en een super gemotiveerd E 5 om in deze bekerronde er tegen het sterke Kuinre E 1 keihard tegen aan te gaan en te laten zien wat men in de mars had. En er dient gezegd te worden dat dit E 5 werkelijk een klasse-team is waarbij de saamhorigheid enorm is en de bereidheid aanwezig is om voor elkaar te knokken.
  E 5 is een team zonder zwakke plekken. Ze kunnen elke tegenstander de wil opleggen en overrompelen met oogstrelend voetbal.
  Ook tegen Kuinre E 1 heeft men het nodige laten zien. Akties om van te watertanden. De Honderdkoppige menigte stond in vuur en vlam. Vaders en moeders op de banken!

  Vanaf het eerste fluitsignaal van de weer voortreffelijk fluitende Freek Kuipers (Jelies), toparbiter nummer 1, met stip, zat E 5 er meteen bovenop.
  Er dient gezegd te worden dat de Leiders Jacob Maarten van Gaal (Kramer) die vandaag om privéredenen niet aanwezig was en Tiemen Koeman (Korf) van E 5 voor een verrassende opstelling hadden gezorgd. Men praat wel eens over de hand van de meester, maar dat was zeker hier van toepassing. Spits Johannes van Veen stond als laatste man opgesteld. Zeer verrassend, maar een gouden zet, samen met Jan Teunis Bosma een paar apart. En als nog grotere verrassing stond goudhaantje Henk Jelies in het doel. Een openbaring, maar het was al bekend dat Henk Jelies naast het voetballen ook geweldig kon keepen. Hij bewees dat meteen na de eerste de beste aanval van Kuinre E 1 door de bal stijlvol uit de kruising te 'pakken'.
  Er waren nog meer verrassingen; Zo stond Henri Visser, normaliter een onpasseerbare verdediger in de spits met Daniël van de Berg. Op het midenveld de solide Andries Kaptijn met Albert Keuter. Wissels waren Meindert de Boer en Robin van de Berg. Het liep inderdaad als een trein. Binnen de kortste keren was de stand 1 - 0 door een doelpunt van Daniël van de Berg. Deze Daniël was deze middag een ware plaag voor Kuinre. Nog niet van de schrik bekomen of het stond al 2 - 0 na een combinatie tussen Johannes van Veen en Daniël van de Berg die het karwei beheerst afmaakte. Dit was ook het sein om goudhaantje Henk Jelies als speler in te zetten en Meindert de Boer zijn vertrouwde plekje tussen de palen weer in te laten nemen. Meteen meer vaart in het spel en snel werd het 3 - 0 door Robin van de Berg. Hierna werkelijk schitterend voetbal. Hoogstandjes om van te smullen, een gave één-twee tussen Henri Visser en Daniël van de Berg en het was Daniël die de 4 - 0 maakte. Henri Visser maakte vervolgens na een fraaie solo de 5 - 0. Hierna een goed uitgevoerde aanval tussen Andries Kaptijn en Daniël van de Berg en was het Daniël die afrondde 6 - 0. Het zevende doelpunt was er één om in te lijsten. Vanaf de linkervleugel wat technische hoogstandjes van Henk Jelies, balletje paar keer onder voet door, tegenstanders in de luren leggen en een gave voorzet op Robin van de Berg die de 7 - 0 maakte. Het achtste doelpunt was ook een juweel, na goed voorbereidend werk van Robin van de Berg was het Henk Jelies die de bal ineens op de pantoffel nam, deze sloeg in als een bom 8 - 0. Nu was het even gas terug nemen en zowaar kon Kuinre door een verdedigingsfoutje de 8 - 1 laten aantekenen. Meteen het rustsignaal. Voor alle spelers even een bakje koffie, thee en een gevulde koek. Dat ging er natuurlijk in als Ketellapper.
  Na rust meteen weer een furieus aanvallend E 5 en de 9 - 0 werd binnen enkele minuten gemaakt door Henri Visser na geweldig goed voorbereidend werk van Albert Keuter, drie man op het verkeerde been. Helaas weer een foutje in de verdediging en het werd 9 - 2. Even elkaar aankijken en er gelijk weer bovenop. Combinatie voetbal, zoals de Leiders Van Gaal en Koeman dat wekelijks voorstaan, bij en op de trainingen, kwam nu naar boven. Andries Kaptijn en Albert Keuter combineerden moeiteloos door de Kuinre verdediging en het was Albert Keuter die de 10 - 2 scoorde. En daar was dan Johannes van Veen, die op aangeven van Andries Kaptijn de 11 - 2 kon maken. Dan weer een onoplettendheid (als het te gemakkelijk is en wordt) en Kuinre kon zijn derde doelpunt maken 11 - 3. Daarna was het slotakkoord weer voor Urk E 5. Johannes van Veen en Daniël van de Berg lieten ter afsluiting wat hoogstandjes zien door een aantal tegenstanders drie tot vier keer te passeren. En het was voor de afronding dat Daniël van de Berg 12 - 3 liet aantekenen.
  Voor Kuinre klonk het eindsignaal van Top-scheidsrechter Björn Jelies als een verlossing.
  Man van de wedstrijd was de foutloos spelende Andries Kaptijn.

  Urk E 5 - S.V.M. E 2 (0 - 0) 3 - 2
  Dat het deze middag niet makkelijk zou worden was wel bekend, gelet op de plaats op de ranglijst van deze tegenstander. Een derde plaats met weinig tegendoelpunten. Dus een sterke en stugge verdediging waar E 5 zijn handen vol aan zou hebben, en dat is ook gebleken.
  Leider Tiemen Koeman en Trainer Jacob Maarten van Gaal had zijn spelers aangegeven: Jongens het kampioenschap is in zicht dus is er maar één opdracht: Winnen vandaag! Na het eerste fluitsignaal van Toparbiter Björn Jelies probeerde E 5 meteen de duimschroeven aan te draaien bij de tegenstander door snel en wervelend voetbal. Maar dit S.V.M. gaf geen krimp. Stug en hard verdedigen en loerend op de/een counter met twee snelle mensen voorin. Het was voor de verdedigers van E 5 Henri Visser, een echte topper, Jan Teunis Bosma, een bijtertje en een Albert Keuter opletten geblazen. En dat ging hun zoals vanouds weer goed af. Het middenveld heeft veel klasse in huis en deze jongens Andries Kaptijn, solide speler en Henk Jelies, een natuurtalent, stuwden de aanvallers Johannes van Veen, een killer en de gebroeders Daniël en Robin van de Berg, die wanneer ze hun dag hebben ongrijpbaar zijn, daar waar het kon. Er werden hierdoor wel veel kansen afgedwongen, paal en lat vaak in de weg en daar stond ook een geweldige keeper bij S.V.M. in het doel die veel ballen pakte en onschadelijk maakte. Het was hierdoor ook meer dan duidelijk dat deze tegenstander zo weinig tegendoelpunten incasseerde. De rust brak dan ook aan met een 0 - 0 stand. Gelet op het grote aantal doelrijpe kansen waarvan enkele 100% kans, voor het vele toegestroomde publiek dan ook onbegrijpelijk.
  Dat betekende dat het na de rust moest gebeuren. Alle spelers waren hiervan doordrongen, dus een schep er bovenop. En E 5 maakte het weer waar. Onder de aanmoedigingen van de vele vaders en moeders, opa's en oma's en niet te vergeten broers en zussen ging men er vol voor. En eindelijk na zo'n kleine tien minuten was het dan goalgetter Johannes van Veen die een werkelijk schoonheid van een doelpunt de verlossende 1 - 0 op het bord bracht. Iedereen ging er eens even goed voor staan en zitten want nu was de beer los. Maar niets was minder waar. Een onoplettendheid van de verdediging en een tegenstander ging vrij op het doel van Meindert de Boer af om de gelijkmaker te scoren, dus moest er aan de noodrem getrokken worden. Dit gebeurde dan ook zeer professioneel, net buiten de zestien, wel of niet. Scheidsrechter Björn Jelies legde de bal op de zestien voor een directe vrije schop. En helaas voor alles wat Urk was werd deze snoeihard binnen gekegeld.1 - 1, E 5 moest zich even herpakken. De spelers deden dat dan ook met verve. Ze zetten zich over deze tegenslag heen en met vloeiende combinaties werd het doel van de tegenstander opgezocht. Maar ook nu, net als voor de rust brachten paal en lat veel redding voor de tegenstander. Veelvuldig over en net naast. En eindelijk, het tweede doelpunt viel vijf minuten voor tijd. Een aanval over de rechtervleugel opgezet door Jan Teunis Bosma die vervolgens Andries Kaptijn aanspeelde die een schuiver losliet waar keeper Jelle van S.V.M. geen antwoord op had. 2 - 1. Dolle vreugde bij een ieder die E 5 een warm hart toedroeg. Maar of het niet genoeg was maakte E 5 het karwei af. Na een werkelijk sublieme aktie van Henk Jelies, die twee tegenstanders in de luren legde en daarna de bal in de voeten van de inkomende Andries Kaptijn gaf die meedogenloos de 3 - 1 liet aantekenen. Meer dan verdiend door de geweldige inzet van alle spelers. Dat in de laatste seconden van de wedstrijd S.V.M. de 3 - 2 nog scoorde was alleen belangrijk voor de statistieken. Er werd niet meer afgetrapt. Scheidsrechter Björn Jelies blies voor het einde en kon de strafschoppenserie een aanvang nemen. Man van de wedstrijd was zonder twijfel Henk Jelies.

  Desz E 3 - Urk E 5 (2 - 4) 3 - 12
  De "Kampioenswedstrijd" in Zwartsluis waar het wel gebeuren moest. De gehele week was er over niets anders gesproken dan over het te behalen kampioenschap. Er is ongekend fel getraind, ondanks de slechte weersomstandigheden. Op de scholen voor, in het speelkwartier en na schooltijd was men er al mee bezig. Zaterdag 7 december het felbegeerde kampioenschap van Urk E 5 behalen zou een unieke prestatie zijn. Voor een team met een compleet nieuwe samenstelling.
  Deze wedstrijd had zelfs nog een bijzonder tintje! Dat onze Topscheidsrechter Björn Jelies een geweldige reputatie heeft is op Urk en omstreken wel bekend, maar dat zelfs Desz dan een beroep doet aan Björn Jelies doet om deze belangrijke kampioenswedstrijd te leiden is natuurlijk een unicum. "Klasse verloochent zich niet". En er dient gezegd te worden, onze
  eigen Björn Jelies heeft werkelijk de sterren van de hemel gefloten. Vriend en vijand waren het daar over eens. Er was nogal wat publiek op deze wedstrijd afgekomen. Hierdoor waren er op de parkeerplaatsen en in de wijde omgeving, ternauwernood een parkeerplaatsen te vinden. Van heinde en ver waren velen toegestroomd om het Urk E 5 aan het werk te zien. En er kan worden vastgesteld dat E 5 het in grote getale opgekomen publiek niet heeft teleur gesteld. Men heeft kunnen smullen van, je kan het zo gek niet verzinnen, het was aanwezig.
  Klokslag 10.00 uur werd het sein door leidsman Björn Jelies gegeven dat de bal kon rollen. Meteen zaten de spelers van E 5 er bovenop want er moest hoe dan ook gewonnen worden en liefst met zoveel mogelijk doelpunten te maken, dat was men aan de reputatie verplicht.
  Al vrij snel werd het 0 - 1 door een mooi doelpunt van Robin van de Berg. De ban gebroken, dus doorgaan en daar was dan weer onze goalgetter Johannes van Veen die de 0 - 2 maakte. Maar toen stokte het ritme. Er kwam enigszins wat gemakzucht om de hoek kijken, daar men dacht dat het wel eventjes zou lukken. Helaas, de voorsprong van 0 - 2 verdween binnen enkele minuten als sneeuw voor de zon en binnen enkele minuten stond er 2 - 2 op het bord door domme fouten. Dat was een flinke domper. Ook het aanwezige Urker publiek moest even slikken. E 5 moest zich snel over deze tegenslag heen zetten en de draad weer oppakken want men wilde kampioen worden. Er moest dus een schepje bovenop. Dit gebeurde dan ook. Het was vrij vlot na de gelijkmaker dat Andries Kaptijn de 2 - 3 maakte en net voor het rustsignaal onze Johannes van Veen die de 2 - 4 liet aantekenen. Tijdens de rust werd er even gebeld met Tiemen Koeman die bij de wedstrijd Bant E 1 - R.K.O.E 1 aanwezig was. Bant was de nog enige concurrent die nog roet in het eten (patat en frikadellen) zou kunnen gooien. De stand was echter zodanig dat men zich gen zorgen behoefde te maken mits men zelf wel aan de verwachtingen zou voldoen.
  Na rust een ontketend E 5. Er werd door elke speler gestreden voor elke centimeter. In de verdediging gaven Jan Teunis Bosma en Albert Keuter geen krimp, ze stonden hun mannetje. Middenvelders Henri Visser, Andries Kaptijn en Henk Jelies groeiden naar grote hoogte. De aanvallers Robin van de Berg, Johannes van Veen en Daniël van de Berg waren niet af te stoppen. Tussendoor stond doelman Meindert de Boer eenzaam en verlaten in zijn doel, daar de Desz voorwaartsen niet in zijn buurt konden komen. Tussen de bedrijven door bleef er telefonisch tussen Trainer Jacob Maarten van Gaal en Leider Tiemen Koeman in Bant inzake het score verloop daar. Geen zorgen. Kat in bakkie! Het Urker kwartiertje is in den lande behoorlijk bekend en nu was het tijd voor het Urker E 5 kwartiertje. Eerst was het Andries Kaptijn die de 2 - 6 op het bord bracht, daarna Robin van de Berg voor de 2 - 7. Hierna een vloeiende combinatie tussen Jan Teunis Bosma en Johannes van Veen die hier de 2 - 8 maakte. Hierna even een kleine onoplettendheid en het werd 3 - 8. Even later de 3 - 9 een mooi doelpunt van weer Robin van de Berg. De 3 - 10 een doelpunt om in te lijsten van Henri Visser. Toen was het weer de beurt aan de deze middag ongrijpbare Robin van de Berg om de 3 - 11 te maken. Bij Desz wist men niet meer waar men het zoeken moest, alles werd aangewend om de bal buiten het doel te houden. Gelet en gezien het enorme aantal kansen had een uitslag van zo'n 3 - 20 niet misstaan. Het slotakkoord was weer voor E 5 in de laatste minuut werd de bal uit het doel geslagen bij Desz na wederom een weergaloze aktie. Dus strafschop. Deze werd koelbloedig benut door Andries Kaptijn 3 - 12. Een meer dan verdiende uitslag. Na het laatste fluitsignaal van de soeverein leidende Björn Jelies natuurlijk grote vreugde met het behalen van het meer dan verdiende kampioenschap. De meegereisde vaders en moeders uit hun dak. De moeder van Jan Teunis Bosma maakte een rondedansje van pure vreugde. Andere aanwezige Urker moeders op de banken, ja, ze hingen zelfs in de lampen.
  Spelers natuurlijk op de schouders, een onvergetelijk schouwspel. Een ware happening.
  Man van de wedstrijd was deze keer verdediger Albert Keuter.
  En natuurlijk smullen van de lekkernijen die in de kantine bij Desz genuttigd werden.
  Het driemanschap Jacob Maarten van Gaal, Tiemen Koeman en Björn Jelies hebben er dit seizoen een eenheid van gesmeed. Een uitgebalanceerd team zonder zwakke plekken.
  Nu op weg naar de Dubbel, want ook in het bekertoernooi is men nog aktief.
  Let op: Van deze spelers, stuk voor stuk talenten, Meindert de Boer, Meindert Koffeman, Henri Visser, Albert Keuter, Andries Kaptijn, Henk Jelies, Johannes van Veen, Robin van de Berg en Daniël van de Berg zullen we, in de toekomst, nog heel veel gaan horen en zien!

  Jaap Nentjes.