SV Urk
Vormtweg 7D
8321 NC Urk

facebook

twitter

youtube


SVU viert in 2015 haar 75-jarig jubileum (Gewijzigd)

Het tenue bestond uit een bruine of blauwe onderbroek met kousenbanden. Hierboven een wit truitje met korte mouwen. 
In de toenmalige Urker Courant werd een doelpunt beschreven als “kool”. 
Het was niet oorbaar dat een aantal jeugdige personen in onderkleren en met blote armen de openbare zedelijkheid aanstoot gaven. 
Zomaar wat zinssnedes, die in vroegere jaren op Urk heel bepalend warenbij de oprichting van de voetbalsport en aan de basis stonden van sv Urk. Het gevoel voor blauw en wit was lag toen al aan de basis van de huidge clubkleuren. Nu anno 2015, terugdenkend aan die periode, is het prachtig om te lezen hoe onze voetbalvereniging heel primair op het eiland tot stand is gekomen.
 
29 juli 1940:
Op 29 juli 1940 vond de officiële oprichting plaats van Sportvereniging Urk. De huidige club is ontstaan uit een samengaan van twee plaatselijke voetbalverenigingen, U.S.V. (opgericht 16-09-1932) en S.G.O. (opgericht 01-03-1933). Op 1 maart 1940 werd besloten dat beide clubs zouden fuseren en zodoende ontstond de Sportvereniging Urk. Naast voetbal heeft Sv Urk ook een tijd lang een volleybal- en gymnastiekafdeling binnen de vereniging gehad. Beide afdelingen zijn echter al weer heel lang zelfstandige verenigingen. Maar wie denkt dat daarvoor de voetbalsport op Urk niet bedreven werd heeft het mis.
 
Oorsprong:
In de periode 1905-1914 waren een aantal enthousiastelingen al bij elkaar gekomen om een voetbalclub op te richten. Dit oprichten ging nog wel, maar de grootste moeilijkheid was om voor deze “goddeloze” sport een veld op het eiland te vinden. Op de plek van het huidige park lag de zogeheten gemeenteweide welke niet onder het bestuur van de landersvereniging viel. Dus de latere voetbalvelden tot 1983 was ook op deze plek. Burgemeester Gravestein gaf toestemming aan de jonge vereniging om hier één avond per week een voetbalwedstrijd te spelen. In de regel was dit de woensdagavond. In de toenmalige Urker Courant werd een doelpunt beschreven als “kool” (goal).
 
Oprichters:
Voor zover bekend bestond het bestuur uit de volgende drie personen;
Cornelis Koffeman (1897-1950) in leven werkzaam als gemeente ambtenaar. Hendrik Snijder en Jan (van Loo) Koffeman (1896-1978). Het tenue bestond uit een bruine of blauwe onderbroek met kousenbanden. Hierboven een wit truitje met korte mouwen. 
 
Niet oorbaar (gepast):
Maar het gebruik van dit stuk land was een doorn in het oog van de toenmalige boeren. Deze boeren waren goed vertegenwoordigd in de drie kerkenraden en zo konden problemen met de kerk niet uitblijven. Op een gegeven ogenblik verklaarden de kerkenraden dat het niet oorbaar was dat een aantal jeugdige personen in onderkleren en met blote armen de openbare zedelijkheid aanstoot gaven. Ook waren deze boeren goed vertegenwoordigd in de gemeenteraad en het gevolg was dat het voetballen moest worden gestaakt. De voetbalsport raakte dus ter ziele en het duurde enige tijd voordat het weer opgang vindt. Dat gebeurde pas enkele decennia later.
 
Heroprichting:
In de jaren 20 van de vorige eeuw komt de Rotterdammer Louis van Oudenaarden op Urk werken en wonen. Hij is werkzaam als draaier bij machinefabriek Hoekman die haar handen vol had aan het plaatsen van motoren en lieren op de vissersvloot. Louis was een actieve voetballer en zelfs aanvoerder van zijn team. Helaas onbekend bij welke club hij in Rotterdam heeft gespeeld. Louis wil ook op Urk tegen een balletje trappen. Hij vind een bondgenoot in Jan van Dalfsen en samen staan ze aan de wieg van de heroprichting van het voetbal op Urk.
 
Het Molenstadion:
Maar ze hebben geleerd van het verleden en zorgen er eerst voor dat er een stuk land beschikbaar komt om een voetbalveld te realiseren zonder de boeren tegen de haren in te strijken. Ze krijgen een stuk land toegewezen bij de zogenaamde molen. Deze molen stond ongeveer gesitueerd op de locatie even verderop de Pyramideweg. Dit veld kreeg de mooie bijnaam “Het Molenstadion”.
 
Eerste aanvoerder:
Op 16 september 1932 werd USV (Urker Sport Vereniging) opgericht en Urk zal Urk niet zijn als er een tegenhanger wordt opgericht. Op 1 maart 1933 wordt SGO (Samenspel Geeft Overwinning) opgericht. Uiteindelijk en mede dankzij wijlen Klaas (de Klad) Koffeman die in die jaren namens Gemeentebelangen in de gemeenteraad zat, kreeg het voetbal vaste voet op het eiland Urk. Er kwam een keet die dienst deed als kleedkamer en uiteindelijk vloeiden alle teams in de zomer van 1940 samen tot VVU (Voetbal Vereniging Urk) wordt opgericht wat later zal veranderen tot SVU. Trouwens de eerste aanvoerder van USV is wijlen Jan van Dalfsen.
 
Eerste aanvoerder:
Op 16 september 1932 werd USV (Urker Sport Vereniging) opgericht en Urk zal Urk niet zijn als er een tegenhanger wordt opgericht. Op 1 maart 1933 wordt SGO (Samenspel Geeft Overwinning) opgericht. Uiteindelijk en mede dankzij wijlen Klaas (de Klad) Koffeman die in die jaren namens Gemeentebelangen in de gemeenteraad zat, kreeg het voetbal vaste voet op het eiland Urk. Er kwam een keet die dienst deed als kleedkamer en uiteindelijk vloeiden alle teams in de zomer van 1940 samen tot VVU (Voetbal Vereniging Urk) wordt opgericht wat later zal veranderen tot SVU. Trouwens de eerste aanvoerder van USV is wijlen Jan van Dalfsen.
In september 1932 maakt de nationaal zeer bekende cartoonist Louis Raemakers een tekening (cartoon) over het voetbal op Urk in De Telegraaf. Te zien is een man in klederdracht (in Volendammer kostuum) met daaronder geschreven "Urk niet meer buitenspel".
 
Zilveren lauwertak:
In de zomer van 1935 zijn er 4 voetbalclubs op Urk; USV, SGO, UB en SDZ. Ze komen overeen om een kampioenschap van Urk te spelen. Maar daar hoort ook een trofee bij, dus wordt op de een of andere manier (toen al sponsoring?) geld bij elkaar gesprokkeld en wordt bij een edelsmid aan de wal opdracht gegeven om een lauwertak van zilver te maken. Naar een idee van de vroege Olympische Spelen in de oudheid toen de winnaar ook een lauwertak ontving. Zo gezegd zo gedaan er komt een heuse zilveren lauwertak.
Maar op moment van spelen moet SDZ afhaken. Op last van de burgemeester wordt deze club ontbonden omdat ze zich niet aan de regels houden en in plaats van alleen bij het Molenstadion ook op het noodveld op De Noord spelen. Tegen de verordening van de gemeente in.
Maar geen nood,  de drie overgebleven clubs spelen in een drieluik tegen elkaar en uiteindelijk weet SGO de eerste editie van het kampioenschap van Urk te winnen en mag zo de zilveren lauwertak een jaar in haar bezit hebben.
Uiteindelijk wordt er in de jaren daarna fel gestreden om de zilveren lauwertak... Maar Louis van Oudenaarden zag dit allemaal hoofdschuddend aan en opperde om alle clubs bij elkaar te voegen om zo 1 club op Urk te krijgen wat dus uiteindelijk in 1940 lukt....
 
Wilhelmina sportpark:
In de beginjaren speelde de Sportvereniging Urk op wisselende locaties. Op 31 augustus 1957 werd het Wilhelmina-Sportpark in gebruik genomen. Daar speelde Urk tot en met het seizoen 1982-1983. Op 16 april 1983 werd de laatste wedstrijd gespeeld op het Wilhelmina-Sportpark en verhuisde de hele vereniging naar Sportpark “De Vormt”. Daar is in de loop der jaren, vooral door de inzet van heel veel vrijwilligers, een schitterend voetbalcomplex ontstaan. Heden ten dage is het voetbal niet meer weg te denken uit onze samenleving en behoord ons dorp op voetbalgebied tot de grotere clubs van ons land.
 
Met dank aan Jurie van den Berg